branche-informatie

 

branche-informatie is verdeeld in de volgende categorieën;

 

hotelsector

restaurant-sector

drankensector 

fastfoodsector

franchise formules 

de regio's

 

Verder vind u hieronder actuele informatie over de sector in het algemeen; 

 

Arbeidsmarktanalyse 2010

hieronder vindt u een link naar de arbeidsmarktanalyse van bedrijfschap horeca en catering 2010;

 

bron; analyse (pdf) 

 

 

- 25 februari 2011; Horeca ziet omzet weer toenemen

De horecabranche ziet de omzet na jaren van krimp weer toenemen. In het vierde kwartaal van 2010 realiseerde de sector een groei van 3,7 procent ten opzichte van 2009.

Het is de eerste volumegroei sinds het derde kwartaal van 2007, blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De groei is voor de helft te danken aan hogere prijzen en voor de helft aan een hoger volume van de verkopen. Alle branches in de horeca haalden in het vierde kwartaal meer omzet dan een jaar eerder. Hotels boekten de hoogste groei: zij zagen de omzet met 9,3 procent toenemen.


Restaurants

Ook de restaurants beleefden een opleving. Deze boekten 1,4 procent meer omzet. De prijsstijging was 1,8 procent, het volume kromp met 0,4 procent. Over heel 2010 was het volume van de verkopen van de horeca 2,9 procent lager dan een jaar eerder. De prijzen stegen echter met 2 procent. Hierdoor bleef de omzetdaling beperkt tot 0,9 procent. In 2009 kromp het volume nog met ruim 7 procent.

 

bron; persbericht CBS

 

Een aantal kengetallen voor de horeca 2009;

 

Kengetallen voor omzet en m2-oppervlakte (in € /m2)
restaurants

petit

cafe-

luxe

weg

chinees

pannen-

party-

congres-

restaurant

restaurant

restaurant

restaurant

 

koek

centrum

zalen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

per m2

3.500

2.700

5.100

3.900

2.100

3.600

1.300

2.000

fast-service

snackbar

cafetaria

lunchroom

ijssalon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

broodjes

per m2

3.800

3.500

4.000

2.800

drankensector

cafe

eetcafe

disco

zalen-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

centrum

per m2

2.600

2.700

1.300

2.300

hotelsector

hotel

luxe

congres-

hotel-

 

 

 

 

 

 

 

(cafe-rest)

hotel

hotel

garni

per m2

2.800

4.200

2.800

500

 

Kengetallen bedrijfsvoering horeca 2009

totaal

dranken

fast-

 restaurant

hotel

in %

service

omzet 100 100 100 100 100
inkoop 27 29,9 30,7 31,9 15,5
loon 23,3 18,4 17,8 25,7 28,7
overige exploitatie 24,3 22 22 19,9 33,7
huur, afschrijving, rente 14,3 14,8 15,1 13,8 13,7
bedrijfsresultaat 11,1 14,8 14,4 8,7 8,4
omzet excl. BTW 13.139 3.076 2.491 4.213 3.359
(x 1 mlj. €)
in % 100 23 19 32 26
aantal bedrijven 42.383 17.639 10.099 11.749 2.896
gem. omzet / bedrijf 310.000 174.000 247.000 359.000 1.160.000

 

 

Aantal horecabedrijven in Nederland
Dranken 17.639
- cafe/bar 9.678
- discotheek 300
- coffeeshop 1.478
- kiosk 127
- horeca bij recreatiebedrijf 1.248
- horeca bij sportaccommodaties 2.185
- strandbedrijf 369
- ontmoeringscentrum 1.203
- party-/zalencentrum 1.050
Fast-service

10.099

- ijssalon

434

- snackbar

4.907

- fastfoodrestaurant

375

- shoarmazaak

1.354

- lunchroom 

2.307

- creperie

328

- restauratie

119

- spijsverstrekkers 

275

Restaurants

11.749

- bistro

1.284

- restaurant

6.434

- cafe-restaurant

3.026

- wegrestaurant

103

- party-cateraar

902

Hotels

2.896

- hotel / hotel-garni

608

- hotel-cafe

203

- hotel-restaurant

437

- hotel-cafe-restaurant

1.173

- pension

475

 Bron: bedrijfschap horeca en catering

  • Snackbar

    Vianden

    O.G. OP AANVRAAG

    INV/GW OP AANVRAAG

  • Restaurant

    Haren-Ems

    O.G. € 349.000

    INV/GW INCL.

  • hotel-restaurant

    Gulpen-Wittem

    O.G. OP AANVRAAG

    INV/GW OP AANVRAAG